Gespecialiseerd in BTW op zonnepanelen

Gespecialiseerd in BTW op thuisbatterijen en zonnepanelen

Investeren in dakrenovatie voor het plaatsen van zonnepanelen is niet btw aftrekbaar

Investeren in dakrenovatie ten behoeve van zonnepanelen komt niet in aanmerking voor teruggave van btw. Dit heeft de rechtbank Noord-Nederland verklaart in het beroep tegen de naheffingsaanslag omzetbelasting.

Persoon A laat in 2014 zijn dak renoveren waarna er zonnepanelen geplaatst worden op het dak. De belastinginspecteur merkt de eigenaar van de woning als btw-ondernemer en verleent de teruggaaf van de btw aan hem. Later in een naheffingsaanslag wordt deze weer teruggehaald. Persoon A gaat in beroep en verklaart dat de werkzaamheden, sloopwerken en verstevigen van de dakconstructie toe te rekenen zijn aan het geschikt maken van het dak voor de plaatsing van de zonnepanelen. Volgens persoon A is de btw aftrekbaar omdat de werkzaamheden toerekenbaar zijn aan de werkzaamheden voor de onderneming.

De rechtbank Noord-Nederland verklaart het beroep van persoon A ongegrond tegen de naheffingsaanslag omzetbelasting. De dakrenovatie wordt niet als een investeringsgoed aangemerkt door de rechtbank. De werkzaamheden hebben niet bijgedragen aan het opleveren van een nieuw deel wat bij het investeringsgoed, het huis, al nog bestond. Er is geen recht op vooraftrek aangezien er geen nieuw investeringsgoed is ontstaan. De renovatie van het dak gaat op in de aanschaf geldende etikettering. Ook kan de dakrenovatie niet gezien worden als kosten voor onderhoud door persoon A als btw-ondernemer en zonnepanelen exploitant.

Persoon A slaagde er niet bewijslast te verzamelen die aannemelijk maakte dat er sprake was van samenhang tussen de dakrenovatie en de plaatsing van de zonnepanelen.

Klik hier voor de Bron

Plaats een reactie